Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Αφαίρεση καλοηθών βλαβών

αφαίρεση καλοήθων βλαβών

Ποιες είναι οι καλοήθεις βλάβες του δέρματος

Στις καλοήθεις δερματικές βλάβες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κύστεις δέρματος, τα ξανθελάσματα, τα θηλώματα, οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, το ρινόφυμα, τα δερματοϊνωματα, τα νευροΐνωματα και τα λίπωματα.

Κύστη δέρματος

Τι είναι η κύστη δέρματος

Η κύστη δέρματος ή επιδερμιδική κύστη, είναι μία καλοήθης βλάβη που εμφανίζεται στο πρόσωπο, στα αυτιά, στον αυχένα, στον λαιμό, στον κορμό και στα γενετικά όργανα. Μπορεί να είναι μονήρης ή να υπάρχουν πολλαπλές βλάβες. Γενικά μπορεί να παρουσιαστεί παντού. Η ανάπτυξή της γίνεται με αργό ρυθμό και είναι ανώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς την αφαιρούν για αισθητικούς λόγους ή γιατί ενοχλούν στο σημείο που έχει βγει.

Μοιάζει με ογκίδιο/εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Είναι πιθανόν να έχει ένα κεντρικό μαύρο σημείο. Αν μολυνθεί με κάποιο μικρόβιο τότε η κύστη αρχίζει να πονά και η περιοχή αρχίζει να γίνεται ερυθρή και ζεστή.

Θεραπεία κύστης δέρματος

Η κύστη αφαιρείται χειρουργικά με τοπική αναισθησία από τον δερματολόγο. Αφαιρείται ολόκληρο το τοίχωμά της για να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή.

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Τι είναι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα αποστηματική και ινωτική φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που μπορεί να καταλήξει σε ουλές. Εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με ιδρωτοποιούς αδένες (περίνεο, βουβωνική περιοχή, μασχάλες). Προσβάλει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες. Εκδηλώνεται αρχικά με ερυθρά, επώδυνα και ευαίσθητα οζίδια που στη συνέχεια γίνονται αποστήματα. Τα αποστήματα αυτά παροχετεύονται προς το δέρμα με πυώδες ή οροπυώδες έκκριμα. Όταν η νόσος εξελιχθεί αρχίζουν να δημιουργούνται συρίγγια και ουλές.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα χωρίζεται σε τρία κλινικά στάδια κατά ΗURLEY

ΣΤΑΔΙΟ Ι: Μονήρη ή πολλαπλά αποστήματα ή οζίδια, χωρίς συρίγγια και ουλές, εντοπισμένη νόσος
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ: Μονήρη ή πολλαπλά υποτροπιάζοντα αποστήματα, με συρίγγια και ουλές, με υγιές δέρμα μεταξύ τους
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ: Διάχυτη προσβολή, πολλαπλά επικοινωνούντα συρίγγια και αποστήματα σε ολόκληρη την περιοχή

Θεραπεία διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας

Ανάλογα με το στάδιο της νόσους εφαρμόζεται και η κατάλληλη αγωγή.

Στα συνήθη μέτρα αντιμετώπισης συγκαταλέγεται η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της υπεριδρωσίας και η διατήρηση του σωματικού βάρους.

Επιπρόσθετα χορηγούνται τοπικές και συστηματικές θεραπείες, ενώ στις βαρύτερες περιπτώσεις εφαρμόζονται και χειρουργικές τεχνικές.

Η χειρουργική προσέγγιση περιλαμβάνει:

  • Διάνοιξη-παροχέτευση των αποστημάτων
  • Τοπική χειρουργική εκτομή ή εκτεταμένη αποκάλυψη των συριγγίων με αφαίρεση των φλεγμονωδών ιστών
  • Σε σοβαρές χρόνιες καταστάσεις με σχηματισμό κοιλοτήτων που επικοινωνούν μεταξύ τους και δημιουργία ίνωσης, εφαρμόζεται ευρεία χειρουργική εκτομή, δηλαδή ευρεία αφαίρεση του δέρματος μαζί με τους ιδρωτοποιούς αδένες που πάσχουν. Αναλόγως με την έκταση του τραύματος ακολουθείται ή επούλωση κατά δεύτερο σκοπό ή χρήση δερματικού μοσχεύματος ή άλλων τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής για την κάλυψη του ελλείμματος.

Ξανθελάσματα

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Πρόκειται για στρογγυλές ή ωοειδείς, λιπώδεις πλάκες, κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος. Εμφανίζονται συνήθως στα βλέφαρα (πάνω και κάτω), κοντά στον έσω κανθό και κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τα ξανθελάσματα είναι μαλακά στην υφή και το μέγεθός τους εκτείνεται από 2-30mm. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ενοποιηθούν, να πολλαπλασιαστούν, να αυξηθούν και να μονιμοποιηθούν. Τα ξανθελάσματα δεν υποχωρούν από μόνα τους. Εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας 40-60 χρονών. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και νωρίτερα.

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα ξανθελάσματα είναι τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερίνη.

Θεραπεία ξανθελασμάτων

Η αντιμετώπιση των ξανθελασμάτων γίνεται με κρυοθεραπεία, χημικά peelings, laser CO2, ή τέλος με χειρουργική αφαίρεση.

Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα

Τα θηλώματα (ακροχορδώνες, skin tags) είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Συνήθως έχουν την απόχρωση του δέρματος αλλά μπορεί να είναι ροζ ή πιο σκούρο καφέ. Κρέμονται από ένα λεπτό μίσχο και αναπτύσσονται αργά. Τα θηλώματα εμφανίζονται κυρίως εκεί που υπάρχει τριβή και μικροτραυματισμοί. Συγκεκριμένα εμφανίζονται στα βλέφαρα, στο λαιμό, στις μασχάλες, στον κορμό γύρω από το στήθος, στους μηρούς, στις μηροβουβονικές πτυχές, στους γλουτούς και σπανιότερα στην πλάτη.

Θεραπεία θηλωμάτων

H αντιμετωπισή τους γίνεται με κρυοθεραπεία, διαθερμία, laser, ή αφαιρώντας τα με ειδικό αποστειρωμένο χειρουργικό ψαλίδι.

Σμηγματορροϊκή Υπερκεράτωση

Τι είναι η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Μπορεί να είναι μονήρης, συνήθως όμως υπάρχουν πολλαπλές βλάβες. Οι πιο συχνές περιοχές που εμφανίζεται η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση είναι ο κορμός, το πρόσωπο και ο λαιμός. Δεν είναι επικίνδυνη βλάβη για την γενική υγεία του πάσχοντος. Αφαιρείται κυρίως για αισθητικούς λόγους ή για να μην τραυματιστεί.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σμηγματορροικών υπερκερατώσεων περιλαμβάνουν την κληρονομική προδιάθεση και την γήρανση. Οι βλάβες αυτές είναι είτε επίπεδες, είτε επηρεμένες, με ανώμαλη ή με λεία επιφάνεια. Το χρώμα τους ποικίλλει ανάμεσα σε ανοιχτό/σκούρο καφέ, εώς μαύρο. Το δε μέγεθός τους επίσης ποικίλει ανά περίπτωση.

Θεραπεία σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αφαιρεθεί η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση, οι οποίες περιλαμβάνουν την κρυοπηξία, την κατ΄ εφαπτομένη εκτομή και εφαρμογή διαθερμίας, την χρήση laser, καθώς και την χειρουργική αφαίρεση.

Ρινόφυμα

Τι είναι το ρινόφυμα

Πρόκειται για μία δερματική βλάβη που αναπτύσσεται στην μύτη, λόγω υπερτροφίας των σμηγματογόνων αδένων και του συνδετικού ιστού της μύτης. Ο πιο συχνός όρος είναι “η μύτη του πότη” αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι το ρινόφυμα έχει σχέση με τον αλκοολισμό. Αποτελεί έναν από τους τρεις τύπου της ροδόχροου ακμής.

Χαρακτηρίζεται από πάχυνση του δέρματος. Εκτός από τη μύτη μπορεί να εμφανιστεί σπανιότερα στο πηγούνι (γναθόφυμα), στο μέτωπο (μετωπόφυμα), στα βλέφαρα (βλεφαρόφυμα) και στα αυτιά (ωτόφυμα),

Παρότι το ρινόφυμα είναι καλοήθης βλάβη, μπορεί, λόγω μεγέθους, να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία της μύτης.

Θεραπεία ρινοφύματος

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα την μορφή, εντόπιση αλλά και βαρύτητα της νόσου. Μπορεί να περιλαμβάνει από ενυδατικά σκευάσματα, τοπική χρήση αντιβιωτικών, συστηματική λήψη αντιβιωτικών, ρετινοειδή για τοπική χρήση αλλά και από του στόματος αγωγή, χρήση Laser αλλά και χειρουργική αντιμετώπιση σε σοβαρές μορφές της νόσου.

Δερματοΐνωμα

Τι είναι το δερματοΐνωμα

Πρόκειται για ένα καλοήθη δερματικό όγκο αγνώστου αιτιολογίας. Παραδοσιακά θεωρείται ότι οφείλεται σε αντίδραση του δέρματος σε κάποιο μικρό τραύμα όπως για παράδειγμα τσίμπημα από έντομα, ή από το ξύρισμα. Το χρώμα του είναι συνήθως ροζ ή σκοτεινέρυθρo και μοιάζει με σπίλο. Έχει μικρό μέγεθος αλλά μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος ενός ροδάκινου. Έχει σκληρή υφή και ‘ζαρώνει΄ όταν το τσιμπάμε. Είναι συνήθως μονήρης βλάνη, αλλά σπανιότερα μπορεί να υπάρχουν και πολλαπλές βλάβες. Εμφανίζεται κυρίως στα πόδια των γυναικών (μηροί, κνήμες) που ξυρίζονται.

Θεραπεία δερματοΐνωμάτων

Τα δερματοϊνώματα αφαιρούνται χειρουργικά. Ωστόσο μπορεί να περιοριστούν σε μέγεθος μέσω της κρυοθεραπείας, των ενδοβλαβικών εκχύσεων ισχυρού κορτικοστεροειδούς, ή τον συνδυασμό τους.

Νευροΐνωμα

Τι είναι το νευροΐνωμα

Το νευροΐνωμα είναι ένα καλοήθες μόρφωμα που προέρχεται από τα νευρικά κύτταρα του δέρματος. Μοιάζει με σπίλο αλλά μπορεί να έιναι πιο λευκό. Στην υφή είναι πολύ μαλακό. Δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και σπάνια ο ασθενής πονά κατά την διάρκεια της ψηλάφησης.

Θεραπεία νευροϊνώματος

Το νευροΐνωμα αφαιρείται χειρουργικά με νυστέρι.

Λίπωμα

Τι είναι το λίπωμα

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό του δέρματος. Είναι μαλακό, ευπίεστο κι ανώδυνο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και σε διάφορα μεγέθη. Εμφανίζεται είτε ως μεμονωμένη βλάβη, ή μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές βλάβες.

Θεραπεία λιπώματος

Το λίπωμα αντιμετωπίζεται χειρουργικά.