Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στα παιδιά

σμηγματορροϊκή δερματίτιδα - νινίδα

Πρόκειται για μία συχνή, φλεγμονώδη, βλατιδολεπιδώδη δερματοπάθεια που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται στα βρέφη τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους και πιο συχνά τους πρώτους τρεις μήνες, όταν και εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής (νινίδα).

Αίτια σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στα παιδιά

Η παθογένεια αυτής της συχνής διαταραχής φαίνεται να συσχετίζεται με την παρουσία του λιπόφιλου ζυμομύκητα Pityrosporum ovale. Ο αριθμός των ζυμομυκήτων έχει συσχετισθεί με τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ η μείωση του πληθυσμού τους εμφανίζεται ως ανταπόκριση στη θεραπεία. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο P. ovale αφθονεί επίσης στο τριχωτό της κεφαλής ανθρώπων οι οποίοι δεν εκδηλώνουν κλινικά σημεία της νόσου. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ζυμομύκητας είναι παθογόνος μόνο σε προδιατεθειμένα άτομα. Άλλα αίτια της νόσου που αφορούν όμως κυρίως ενήλικες, περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το στρες, διάφορα νευρολογικά και ενδοκρινολογικά νοσήματα(π.χ. Parkinson), λοίμωξη από HIV, καθώς και συνοδές δερματοπάθειες (π.χ. ακμή).

Συμπτώματα σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στα παιδιά

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες με κιτρινωπά λέπια στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τον θώρακα και την περιγεννητική περιοχή.

Θεραπεία σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στα παιδιά

Συνήθως η νινίδα υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες εώς τρεις μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει ειδικά σαμπουάν και τοπικά σκευάσματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την βαρύτητα της νόσου.