Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Λοιμώξεις δέρματος

λοιμώξεις δέρματος

Τι είναι οι λοιμώξεις δέρματος

Το δέρμα καλύπτει τα όργανα, τους ιστούς, τα οστά και τους μύες του σώματος. Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες που παρέχει είναι η προστασία από τις μολύνσεις. Οι κοινές δερματικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες και πυροδοτούν δερματικές φλεγμονές όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση.

Συμπτώματα δερματικών λοιμώξεων

απλός έρπης-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

Ένα χαρακτηριστικό των περισσότερων δερματικών λοιμώξεων είναι τα εκτεταμένα εξανθήματα που συνοδεύονται από τα κοινά συμπτώματα μιας λοίμωξης, όπως κακουχία, πυρετός και κεφαλαλγία. Συχνά τα εξανθήματα εξαπλώνονται ραγδαία.

Τι λοίμωξη έχω;

Με βάση την συμπτωματολογία και τυχόν ειδικές εξετάσεις που θα ζητηθούν ανά περίπτωση, ο Δερματολόγος θα σας ενημερώσει για το είδος της δερματικής λοίμωξης που έχετε.

Τα είδη των δερματικών λοιμώξεων είναι:

Ιογενείς Λοιμώξεις

 • Μολυσματική Τέρμινθος – εμφανίζεται σε παιδιά συνήθως καθώς και σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum virus (MCV) που προκαλεί καλοήθεις δερματικές βλάβες, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.
 • Απλός έρπης – είναι ιογενές νόσημα που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV1) και του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV2). Συνήθως ο ιός τύπου 1 προσβάλει το πρόσωπο και κυρίως τα χείλη (επιχείλιος έρπης), ενώ ο ιός τύπου 2 προσβάλει τα γεννητικά όργανα (έρπης γεννητικών οργάνων).
 • Έρπης ζωστήρ – προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV). Μετά την αρχική προσβολή του ασθενή, ο ιός βρίσκεται σε στάδιο αναμονής ,“κοιμισμένος” μέσα σε νευρικά γάγγλια. Μπορεί όνως να ξαναγίνει ενεργός κατόπιν επίδρασης διαφόρων παραγόντων όπως: γήρανση, στρες, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, και χρήση κάποιων φάρμακων.

έρπης-ζωστήρας-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

 • Μυρμηκίες – είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από διάφορα στελεχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV).
 • Κονδυλώματα – τα κονδυλώματα είναι υπερτροφικές αλλοιώσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων (εξωτερικό στρώμα) των γεννητικών όργανων, οι οποίες συνήθως μοιάζουν με μικρές κορυφές κουνουπιδιού. Προκαλούνται από διάφορα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV), κυριώς τους HPV 6 και 11.
 • Ανεμευλογιά – Η ανεμευλογιά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (Varicella Zoster Virus). Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, καθώς και την άμεση επαφή. Η ασθένεια είναι συχνή κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα σε όλο το σώμα, πυρετό και γενική αδιαθεσία.

Βακτηριακές Λοιμώξεις

 • Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις – η μόλυνση συχνά ξεκινά με μια μικρή εκδορά, η οποία μολύνεται στην συνέχεια επιμολύνεται.
 • Δοθιήνας – ή καλόγερος (furuncle ή boil) είναι ένα επώδυνο, γεμάτο πύον οζίδιο του δέρματος εξαιτίας μόλυνσης, συνήθως από το βακτήριο Staph.aureus το οποίο διεισδύει στο δέρμα μέσω των θυλάκων των τριχών.
 • Κυτταρίτις – είναι κοινή λοίμωξη του δέρματος και των υποδόριων μαλακών ιστών που δημιουργείται όταν βακτήρια εισέλθουν από πληγή στο δέρμα και εξαπλωθούν. Στην λοίμωξη αυτή, το δέρμα αποκτά μια όψη που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
 • Μολυσματικό Κηρίο – είναι μια ιδιαιτέρως μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως προσβάλλει εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος.

μολυσματικό κήριο

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

 • Θυλακίτιδα – είναι μια φλεγμονή που προσβάλλει τους θυλάκους των τριχών, και συχνά προκαλείται από τρίχες που έχουν γυρίσει.

Μυκητιασικές Λοιμώξεις

 • Τριχοφυτία/Δερματοφυτία – επιφανειακή μόλυνση του δέρματος η οποία προκαλείται από μύκητες που ονομάζονται δερματόφυτα.
 • Athlete’s foot – είναι μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη που παρά την ονομασία της, δεν προσβάλλει αποκλειστικά αθλητές.

athlete's foot-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

 • Καντιντίαση – μόλυνση που προκαλείται από τον μύκητα Candida Αlbicans.
 • Ονυχομυκητίαση/Μυκητιασικές Λοιμώξεις των Νυχιών – συμβαίνουν όταν ένας μύκητας προσβάλλει τα νύχια ή το δέρμα κάτω από τα νύχια.