Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Ατοπική δερματίτιδα

ατοπική δερματίτιδα μωρού

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται με οίδημα, ερυθρότητα και εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, ή/και ‘κάψιμο’. Συνήθως συνυπάρχει με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κνίδωση. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως εμφανίζεται στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Αίτια ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά

Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, αν και υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι το μεγάλωμα των παιδιών σε αποστειρωμένες συνθήκες, μπορεί να την ενθαρρύνει. Φαίνεται ότι η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
  • Διάφορους ανοσολογικούς παράγοντες
  • Διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες

Συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας στα παιδιά

Στα παιδιά συνήθως εμφανίζεται συνήθως με την μορφή του βρεφικού εκζέματος (μεταξύ 2 μηνών-2 χρονών), ή του παιδικού εκζέματος (2-12 ετών).

Το βρεφικό έκζεμα έχει την εικόνα της οξείας δερματίτιδας και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Το βρέφος είναι ανήσυχο και κλαίει. Το έκζεμα εμφανίζεται αρχικά ως ερύθημα και ξεφλούδισμα στα μάγουλα, όμως είναι πιθανό να επεκταθεί στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την περιστοματική περιοχή, τον λαιμό και τα άκρα.

Το παιδικό έκζεμα, μπορεί να είναι συνέχεια του βρεφικού εκζέματος, ή μπορεί να εκδηλωθεί απ’ευθείας στην παιδική ηλικία. Στην ηλικία αυτή, το έκζεμα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, καθώς και στα χέρια και τα πόδια, ιδιαίτερα στους καρπούς, τους αστραγάλους, πίσω από τα γόνατα και μπροστά από τους αγκώνες.

Θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας για παιδιά

Η θεραπεία της ατοπι

κής δερματίτιδας στα παιδιά, περιλαμβάνει κυρίως την χρήση ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών και αλοιφών, καθώς και την χρήση αντιισταμινικών, τοπικών κορτικοστεροειδών και τοπικών αναστολέων καλσινευρίνης (σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών).

Η φωτοθεραπεία αποτελεί επίσης μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή, ενώ σε βαριά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν συστηματικά κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά