Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Οξεία και χρόνια κνίδωση

οξεία και χρόνια κνίδωση-δερματολόγος-τσαμάκης

Κνίδωση και αγγειοίδημα

Τι είναι η Κνίδωση

Η κνίδωση είναι μια αλλεργική αντίδραση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση πομφών στο δέρμα. Οι πομφοί είναι εντοπισμένα οιδήματα του δέρματος, συνήθως ωχροί στο κέντρο και ερυθροί στην περιφέρεια στην αρχή και «ροζ» στη συνέχεια και οι οποίοι υποχωρούν αν τους ασκηθεί πίεση.

Οι πομφοί συνοδεύονται από κνησμό ή καύσο, διαρκούν λίγες ώρες και έχουν την τάση να μετακινούνται και να επανεμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Η κνίδωση συχνά, σε ένα ποσοστό 40%, συνοδεύεται από αγγειοίδημα, το οποίο ορίζεται ως αιφνίδια, βραχείας διάρκειας, διόγκωση του δέρματος και των βλεννογόνων.

Αίτια κνίδωσης

Η κνίδωση μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία κνίδωση έχει διάρκεια λιγότερο από έξι εβδομάδες ενώ η χρόνια περισσότερο από έξι εβδομάδες. 

Οι αιτίες της οξείας κνίδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων κ.λπ.), δήγματα εντόμων, τροφές (ψάρι, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, αυγά, σοκολάτα, γάλα κ.ά.), φάρμακα (πενικιλίνη, ΜΣΑΦ κ.ά.), λοιμώξεις, νοσήματα του θυρεοειδούς, συντηρητικά τροφίμων, ενώ σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων δεν μπορεί να εντοπισθεί κάποιο αίτιο.

Η χρόνια κνίδωση μπορεί να είναι φυσική, να οφείλεται δηλαδή σε αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού σε φυσικά αίτια: τριβή, πίεση, θερμότητα, νερό, ψύχος, ήλιος, δονήσεις. Μια χρόνια κνίδωση επίσης μπορεί να είναι ιδιοπαθής, ή στα πλαίσια κάποιου υποκείμενου συστηματικού νοσήματος.

κνίδωση 1

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

Θεραπεία Κνίδωσης

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι κνιδώσεις με τον ίδιο τρόπο. Σε άλλες χρειάζεται εφησυχασμός και σε άλλες εγρήγορση, σε άλλες δίαιτα και σε άλλες όχι, σε άλλες διερεύνηση και σε άλλες όχι. Το είδος της θεραπευτικής αγωγής επίσης ποικίλλει ανάλογα με την μορφή, αλλά ο βασικός πυλώνας περιλαμβάνει την χορήγηση αντιισταμινικών.