Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Χημικά peelings

χημικό peeling

Τι είναι το χημικό peeling

Το χημικό peeling (αποφλοίωση) είναι μία ιατρική διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο δέρμα διάφορα χημικά διαλύματα, τα οποία προκαλούν ένα ήπιο και ελεγχόμενο τραυματισμό του δέρματος, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρης της επιδερμίδας και την αναδιάταξη του κολλαγόνου.

Τα βασικά οφέλη του χημικού peeling περιλαμβάνουν την βελτίωση της φωτογήρανσης, την μείωση των ρυτίδων, την αντιμετώπιση ουλών ακμής και την βελτίωση των διαταραχών μελάγχρωσης (δυσχρωμίες και πανάδες).

Τα 3 είδη χημικού peeling

Ανάλογα με το πόσο βαθειά διεισδύει το χημικό peeling χωρίζεται στην αντίστοιχη κατηγορία.

 • ελαφρύ peeling: δρα κυρίως επιφανειακά στην επιδερμίδα.
 • peeling μεσαίου βάθους: διεισδύει μέχρι το άνω μέρος του χορίου
 • βαθύ peeling: φτάνει μέχρι την βαθύτερη στοιβάδα του χορίου.

Οι ουσίες του χημικού peeling

Υπάρχει μία ευρεία γκάμα διαλυμάτων που εμπεριέχουν ουσίες για τις ανάγκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής:

 • Α Υδροξύ οξέα ΑΗΑ: δρα εναντίον της φωτογήρανσης, της ακμής,των γραμμών έκφρασης, των χρωματικών διαταραχών και της ξηρότητας του δέρματος.
 • Αζελαϊκό οξύ: χρησιμοποιείται για την ενεργό ακμή, τις ουλές της και τις χρωματικές, δερματικές αλλοιώσεις.
 • Γλυκολικό οξύ: Χρησιμοποιείται σε περιεκτικότητα 30-70% για την αντιμετώπιση χρωματικών διαταραχών, ενεργού ακμής και ουλών ακμής.
 • Διάλυμα Jessner: αντιμετωπίζει την φωτογήρανση, τις ρυτίδες έκφρασης, την ακμή και την σμηγματόρροια.
 • Κοχικό οξύ: χρησιμοποιείται για τις δυσχρωμίες και τις δερματικές βλάβες.
 • Μανδελικό οξύ: ρυθμίζει την σμηγματόρροια, καθαρίζει και ενυδατώνει το δέρμα και λειαίνει τους πόρους.
 • Σαλικυλικό οξύ: χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βαριάς ακμής και κατά των χρωματικών διαταραχών. Αντιμετωπίζει τους μεγάλους πόρους της επιδερμίδας, της θυλακίτιδας και της σμηγματόρροιας.
 • Τριχλωροξικό οξύ TCA: Σε περιεκτικότητα 10-30% δρα κατά της φωτογήρανσης, των ρυτίδων έκφρασης και των ηλιακών φακών ενώ σε περιεκτικότητα 70% είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση ξανθελασμάτων.
 • Φαινόλη: είναι ένα βαθύ peeling με έντονη απολεπιστική δράση με αποτέλεσμα την πλήρη ανάπλαση του δέρματος. Δέρματα φωτογηρασμένα με έντονες ρυτίδες έκφρασης και χρωματικές δυσχρωμίες ή δέρματα με έντονες ουλές και σημάδια μετά από βαριάς μορφής ακμής ενδείκνυνται για αυτού του είδους την θεραπεία.

Χρήσιμες πληροφορίες για το χημικό peeling

Πρόκειται για μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Ο δερματολόγος απλώνει το χημικό διάλυμα πάνω στο δέρμα με ειδικές μπατονέτες, το αφήνει να δράσει και στην συνέχεια το καθαρίζει.

Η αποφλοίωση του δέρματος λαμβάνει χώρα περίπου 48 μετά. Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης σε ήπια ή μέτρια χημικά peelings είναι 3-4 ημέρες, ενώ για τα πιο βαθιά peelings απαιτούνται 7-10 ημέρες.

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και μπορεί να γίνει σε επίπεδο καλά οργανωμένου ιδιωτικού ιατρείου, διέπεται όμως από ορισμένους κανόνες που εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μετά το peeling συνιστάται πλύσιμο του δέρματος με ήπιο καθαριστικά, εφαρμογή αντιβιοτικών, μαλακτικών ή επουλωτικών κρεμών και αυστηρή αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, για την αποφυγή μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.