Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Πανάδες στο πρόσωπο και στα χέρια

πανάδες

Τι είναι οι πανάδες

Πρόκειται για καφεοειδείς/καφε-κίτρινες δυσχρωμίες του δέρματος που εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου και λιγότερο συχνά σε άλλες ηλιοεκτεθειμένες περιοχές, όπως λαιμός, αντιβράχια κτλ.

Οι περιοχές του προσώπου που προσβάλλονται συχνότερα είναι το μέτωπο, τα ζυγωματικά, οι παρειές, το άνω χείλος και η μύτη.

Οι πανάδες εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, συνήθως κατά την δεύτερη με τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Απαντάται συχνότερα σε άτομα με σκουρόχρωμα δέρματα.

Η αιτιοπαθογένεια του είναι πολυπαραγοντική, αν και όχι ακριβώς γνωστή. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η συνεχής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’αυτό και είναι πιο συχνό σε πληθυσμούς που ζούνε σε μέρη με αρκετή ηλιοφάνεια.

Άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κληρονομική προδιάθεση, η κύηση (οπότε και είναι γνωστό ως χλόασμα), ο θηλασμός, η λήψη αντισυλληπτικών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και η χρήση κάποιων καλλυντικών.

Οι πανάδες οφείλονται σε υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα, τα οποία κάτω από ΄ειδικές΄ συνθήκες γίνονται “υπερευαίσθητα” με αποτέλεσμα να υπερπαράγουν τοπικά την εν λόγω χρωστική και να δημιουργούνται νησίδες δυσχρωμιών στο δέρμα.

Θεραπεία πανάδων

Καταρχάς πρέπει να τονιστεί ότι καμία θεραπευτική προσέγγιση δεν μπορεί να είναι επιτυχής, αν δεν συνοδεύεται από επαρκή φωτοπροστασία. Η χρήση αντιηλιακής προστασίας είναι μείζονος σημασίας, όχι μόνο για την θεραπεία του μελάσματος αλλά και για την πρόληψη της εμφάνισής του.

Για την αντιμετώπιση των πανάδων, έχουμε τις εξής θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά:

  • Γαληνικές κρέμες που περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες στις κατάλληλες συγκεντρώσεις, συνταγογραφούμενα από τον Δερματολόγο,
  • Εφαρμογή ειδικών χημικών peelings (π.χ. γλυκολικό, TCA, κοχικό).
  • Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι
  • Fractional laser σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις.