Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Έκζεμα

έκζεμα - ατοπική δερματίτιδα

Τι είναι το έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση η οποία προκαλεί ερυθρότητα, φαγούρα και σχηματισμό φλυκταινών. Εμφανίζεται συχνότερα στα βρέφη και τα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Το έκζεμα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Ενδογενές : ονομάζεται το έκζεμα που δημιουργείται από τον ίδιο τον οργανισμό και συνήθως σχετίζεται με υποκείμενη γενετική προδιάθεση. Περιλαμβάνει την ατοπική δερματίτιδα, την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το δυσιδρωσικό έκζεμα.
  • Εξωγενές : ονομάζεται το έκζεμα που οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες και περιλαμβάνει την ερεθιστική και την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα

ατοπική δερματίτιδα-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Εκδηλώνεται με οίδημα, ερυθρότητα και εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, ή/και ‘κάψιμο’. Συνυπάρχει πολύ συχνά με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κνίδωση. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως εμφανίζεται στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας

Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μεγάλωμα των παιδιών σε αποστειρωμένες συνθήκες, μπορεί να την ενθαρρύνει. Η ατιολογία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
  • Διάφορους ανοσολογικούς παράγοντες
  • Διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες

Συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας

Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με σοβαρή ξηροδερμία, λόγω της αυξημένης διαδερμικής απώλειας νερού, σε συνδυασμό με έντονο κνησμό και τάση για ξεσμό. Τα συμπτώματα αυτά έχουν την τάση να υποχωρούν και να υποτροπιάζουν. Όταν η νόσος είναι σε έξαρση, παρουσιάζονται οι τυπικές βλάβες του εκζέματος: φυσαλίδες, ερυθρότητα, διαβρώσεις και απολέπιση που εύκολα οδηγούν σε πάχυνση του δέρματος (λειχηνοποίηση) και ρωγμές.

Ανάλογα με την ηλικία που θα εκδηλωθεί, η ατοπική δερματίτιδα διακρίνεται σε:

βρεφικό έκζεμα-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

Βρεφικό Έκζεμα (2 μηνών-2 χρονών) ή Ατοπική Δερματίτιδα Βρεφών: Έχει την εικόνα της οξείας δερματίτιδας και συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Το βρέφος είναι ανήσυχο και κλαίει. Το έκζεμα εμφανίζεται αρχικά ως ερύθημα και ξεφλούδισμα στα μάγουλα, όμως είναι πιθανό να επεκταθεί στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την περιστοματική περιοχή, τον λαιμό και τα άκρα. Έχει εξάρσεις και υφέσεις.

Ατοπική Δερματίτιδα – Έκζεμα παιδιών (2 ετών-12 ετών): Το παιδικό έκζεμα, μπορεί να είναι συνέχεια του βρεφικού εκζέματος, ή μπορεί να εκδηλωθεί απ’ευθείας στην παιδική ηλικία. Στην ηλικία αυτή, το έκζεμα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του λαιμού, καθώς και στα χέρια και τα πόδια, ιδιαίτερα στους καρπούς, τους αστραγάλους, πίσω από τα γόνατα και μπροστά από τους αγκώνες.

Ατοπική Δερματίτιδα – Έκζεμα εφήβων/ενηλίκων (12 ετών και άνω): Αποτελεί συνέχεια του βρεφικού ή του παιδικού εκζέματος ή πιο σπάνια, είναι η πρώτη εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας. Οι βλάβες περιορίζονται συνήθως στα άκρα (παλάμες-πέλματα), καθώς επίσης μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, ενώ μπορεί να εντοπίζονται και στα πάνω βλέφαρα και τα χείλη.

Σε ποιους εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα

ατοπική δερματίτιδα-δερματολόγος-τσαμάκης

(Η εικόνα προέρχεται από την DermNet New Zealand)

Η ατοπική δερματίτιδα προσβάλει 1 στους 5 ανθρώπους σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Στο 60% περίπου των περιπτώσεων, η νόσος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής (πρώιμη έναρξη), ωστόσο μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πώς θεραπεύεται η ατοπική δερματίτιδα

Όπως θα σας ενημερώσει ο δερματολόγος σας η αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη των βλαβών της ατοπικής δερματίτιδας, γίνεται με:

  • Χρήση ενυδατικών και μαλακτικών κρεμών και αλοιφών και κατάλληλων προϊόντων υγιεινής
  • Χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών και τοπικών αναστολέων καλσινευρίνης
  • Χορήγηση συστηματικών αντιισταμινικών
  • Φωτοθεραπεία
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα