Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων;
Είναι μια διαγνωστική τεχνική κατά την οποία οι σπίλοι του σώματος καταγράφονται και φωτογραφίζονται μακροσκοπικά, αλλά και μικροσκοπικά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαγνωστική εξέταση η οποία βοηθάει στην πρόληψη μελανώματος.
Πώς γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων;
Με μία ειδική, ιατρική κάμερα γίνεται ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) και στην συνέχεια με το ειδικό λογισμικό γίνεται η ανάλυση τους. Με τη χαρτογράφηση σπίλων και τον συστηματικό έλεγχο, παρατηρείται ανά πάσα στιγμή η οποιαδήποτε αλλαγή στους σπίλους (ελιές) σε σχέση με το παρελθόν.
Ποιες αλλαγές πρέπει να προσέχω στους σπίλους (ελιές)
Ένας, εύκολος και καθιερωμένος πλέον οδηγός ανίχνευσης των πρώιμων προειδοποιητικών σημείων του μελανώματος αποτελεί η «Αλφαβήτα του Μελανώματος» (ABCDE), όπου τα 5 πρώτα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου αντιστοιχούν σε:
Α για την ασυμμετρία (ASYMMETRY) – Οι καλοήθεις σπίλοι είναι σχεδόν πάντα συμμετρικοί με ομαλό σχήμα και στρογγυλό ή οβάλ περίγραμμα, σε αντίθεση με τους κακοήθεις που είναι ασύμμετροι με ακανόνιστες παρυφές.
Β για το όριο (BORDER) – Ένας καλοήθης σπίλος έχει λεία και ομαλά όρια, σε αντίθεση με τον κακοήθη σπίλο που έχει ασαφή και ανώμαλα όρια.
C για το χρώμα (COLOR) – Οι περισσότεροι σπίλοι έχουν ομοιόμορφο χρώμα. Εάν ένας σπίλος έχει διχρωμία, τριχρωμία, ή πολυχρωμία, τότε καλό είναι να εκτιμηθεί από τον Δερματολόγο.
D για τη διάμετρο (DIAMETER) – Η διάμετρος ενός κακοήθους σπίλου είναι συνήθως μεγαλύτερη από 6mm.
E για την εξέλιξη ή την αλλαγή (EVOLVING) – Αν ένας σπίλος αρχίσει να μεγαλώνει, να αλλάζει χρώμα ή να ματώνει, αυτά αποτελούν καμπανάκι κινδύνου και είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει η επίσκεψη στο γιατρό.
Ποιους αφορά η χαρτογράφηση σπίλων
Όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο 1-2 φορές τον χρόνο.
- Όσοι έχουν περισσότερο από 50 σπίλους στο σώμα τους
- Όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
- Όσοι έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ή εφηβική ηλικία
- Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα
- Όσοι έχουν εκ γενετής μεγάλους σπίλους
- Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων