Τι είναι η βιοψία δέρματος
Πρόκειται για μία διαγνωστική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ή να επικυρωθεί η κλινική διάγνωση του δερματολόγου. Επίσης βοηθά στην εξακρίβωση του προβλήματος καθότι πολλές φορές για κάθε σύμπτωμα μπορεί να ευθύνονται πολλές και διαφορετικές παθήσεις.
Πόσα είδη βιοψίας δέρματος υπάρχουν
Δύο είδη βιοψίας δέρματος υπάρχουν:
- η punch βιοψία κατά την οποία γίνεται σημειακή λήψη κυλινδρικού τεμαχιδίου του δέρματος με το ειδικό εργαλείο. Η διάμετρος και το βάθος που θα φτάσει η τομή κρίνεται κατά περίπτωση από τον δερματολόγο.
- χειρουργική βιοψία κατα την οποία γίνεται χειρουργική αφαίρεση όλου του πάχους του πάσχοντος δέρματος μέχρι το υποδόριο λίπος.
Βιοψία δέρματος: η διαδικασία
Όπως συμβαίνει με κάθε είδους χειρουργική επέμβαση ακολουθείται το ιατρικό πρωτόκολλο. Στην αρχή γίνεται χρήση αναισθητικού είτε με έγχυση (π.χ ξυλοκαΐνη) είτε με αναισθητική κρέμα στην περιοχή προς εξέταση. Κατόπιν για αποφυγή μόλυνσης η περιοχή καθαρίζεσαι με αντισηπτικό.
Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση είτε με νυστέρι είτε το ειδικό εργαλείο punch.
Στη συνέχεια ο δερματολόγος σας θα κλείσει με συρραφή το τραύμα εκτός κι αν η διάμετρος του punch δεν έχει ξεπεράσει τα 2mm οπότε κι αφήνεται ως έχει.
Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από λίγες ημέρες.
Το τεμαχίδιο δέρματος φυλάσσεται σε ειδικό σκεύος και μεταφέρεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για επεξεργασία και εξέταση. Η εξέταση περιλαμβάνει την ιστοπαθολογική εκτίμηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και πιο εξειδικευμένος έλεγχος όπως άμεσος ανοσοφθορισμός ή ανοσοïστοχημεία.
Τι πρέπει να προσέχω μετά την βιοψία
Μετά την βιοψία και για ένα ή δύο 24ωρα το τραύμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με νερό.
Επίσης για αρκετές μέρες μετά την εξέταση πρέπει να γίνεται καθαρισμός με ήπιο αντισηπτικό και καλό στέγνωμα μετά το πλύσιμο.
Απαγορεύεται το μπάνιο στην θάλασσα μέχρι να κοπούν τα ράμματα.
Ακόμα και μετά την αφαίρεση των ραμμάτων στην περιοχή εφαρμόζεται επουλωτική κρέμα ή γέλη για πλήρη αποκατάσταση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.