Η ακμή είναι ένα χρόνιο νόσημα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φαγεσώρων και φλεγμονωδων βλαβών στο πρόσωπο και στον κορμό, σε συνδυασμό με έντονη λιπαρότητα του δέρματος. Πρόκειται για μια δερματική πάθηση που είναι πολύ συχνή στους εφήβους, αλλά και σε αρκετούς ενήλικες. Παρόλα αυτά απαντάται, έστω και πολύ λιγότερο συχνά και σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, καθώς επίσης και σε νεογνά και βρέφη.
Νεογνική και βρεφική ακμή
Τι είναι η νεογνική και η βρεφική ακμή
Η νεογνική ακμή εμφανίζεται συνήθως 2-6 εβδομάδες μετά την γέννηση. Η βρεφική ακμή αφορά βρέφη μετά τον τρίτο μήνα και μέχρι το πρώτο έτος ζωής τους.
Αίτια νεογνικής/βρεφικής ακμής
- διέγερση και υπερπλασία σμηγματογόνων αδένων, λόγω δράσης μητρικών ανδρογόνων
- λήψη φαρμάκων από τη μητέρα κατά την διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού, ή λήψη φαρμάκων του βρέφους
- ενδοκρινολογική διαταραχή (π.χ υπερανδρογοναιμία)
- βρεφικά καλλυντικά
- ζυμομύκητες του γένους Malassezia
Συμπτώματα νεογνικής/βρεφικής ακμής
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ύπαρξη φαγεσώρων, βλατίδων, φλυκταίνων και λιγότερο συχνά οζιδίων, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και λιγότερο συχνά στον λαιμό, στην πλάτη ή το στήθος.
Θεραπεία νεογνικής/βρεφικής ακμής
Η νεογνική/βρεφική ακμή είναι μια καλοήθης, αυτοπεριοριζόμενη νόσος που δεν ξεπερνάει τους έξι μήνες. Συνήθως αποδράμει χωρίς αγωγή.
Σε πιο βαριά περιστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπική σκευάσματα που περιέχουν ερυθρομυκίνη, κλινδαμυκίνη ή/και υπεροξειδιο του βενζουλίου.
Παιδική ακμή
Τι είναι παιδική ακμή
Είναι η ακμή που εμφανίζεται στη μέση παιδική ηλικία (1-7 ετών). Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών.
Συμπτώματα παιδικής ακμής
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ύπαρξη φαγεσώρων, βλατίδων, φλυκταίνων και λιγότερο συχνά οζιδίων που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
Η παιδική ακμή προσβάλλει συνήθως τα αγόρια. Συνήθως ένα παιδί που πάσχει από παιδική ακμή, σημαίνει ότι έχει την κληρονομική προδιάθεση να νοσήσει με μέτριας ή σοβαρής μορφής ακμή στη μετέπειτα εφηβική, ή και την ενήλικη ζωή του.
Στα παιδιά με παιδική ακμή, πρέπει πάντα να γίνεται ενδελεχής ενδοκρινολογικός έλεγχος για να αποκλειστεί κάποια υποκείμενη ορμονολογική διαταραχή που προκαλεί υπερανδρογονισμό.
Θεραπεία παδικής ακμής
Συνήθως η βαρύτητα της ακμής είναι ήπια, οπότε προτιμάται η τοπική αγωγή με τοπικά αντιβιοτικά, τοπικά ρετινοειδή, αζελαικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου, σε συνδυασμό με την φροντίδα του δέρματος με καθαριστικά σαπούνια και κρέμες που μειώνουν τη λιπαρότητα.
Σε βαρύτερα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, συνηθέστερα αντιβιοτικών.
Προεφηβική ακμή
Τι είναι η προεφηβική ακμή
Είναι η ακμή που εμφανίζεται μεταξύ 7-12 ετών και αφορά κυρίως κορίτσια (60-70%).
Η προεφηβική ακμή παρουσιάζεται πριν την έναρξη της εφηβείας, δηλαδή όταν ξεκινά η ωρίμανση των γονάδων και λαμβάνει χώρα η αδρεναρχή, το οποίο σημαίνει πως γίνεται έναρξη έκκρισης των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια.
Συμπτώματα προεφηβικής ακμής
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ύπαρξη φαγεσώρων, βλατίδων, φλυκταίνων και λιγότερο συχνά οζιδίων που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
Θεραπεία προεφηβικής ακμής
Όπως και στην παιδική ακμή, η βαρύτητα της νόσου είναι συνήθως ήπια, οπότε προτιμάται η τοπική αγωγή με τοπικά αντιβιοτικά, τοπικά ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου, σε συνδυασμό με την φροντίδα του δέρματος με καθαριστικά σαπούνια και κρέμες που μειώνουν τη λιπαρότητα.
Σε βαρύτερα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, συνηθέστερα αντιβιοτικών. Η τοπική θεραπεία πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την υποχώρηση των βλαβών.