Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Τι κάνει ένας Δερματολόγος? Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι κάνει ένας Δερματολόγος

Τι είναι ο Δερματολόγος

Ο Δερματολόγος είναι ο γιατρός εκείνος που ασχολείται με τις παθήσεις και τις βλάβες του δέρματος, των βλεννογόνων, των τριχών και των νυχιών, ενώ επίσης, είναι ο πλέον ειδικός για την διάγνωση και την θεραπεία των αφροδισίων νοσημάτων (εξ ου και ο όρος Αφροδισιολόγος). Ο Δερματολόγος επιπλέον ασχολείται με την αισθητική ιατρική και για την ακρίβεια είναι η ειδικότητα αναφοράς σε αυτό τον τομέα της ιατρικής. Αντιμετωπίζει ασθενείς όλων των ηλικιών.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι, ο αριθμός και η γκάμα των δερματικών νοσημάτων που αντιμετωπίζει ένας Δερματολόγος να είναι τεράστια.

Πως διαγιγνώσκει μια πάθηση ο Δερματολόγος και τι εργαλεία έχει στην διάθεσή του

Τις περισσότερες φορές ο Δερματολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει μια δερματική πάθηση μόνο με την κλινική εξέταση, την δερματοσκόπηση και το ιστορικό (spot diagnosis). Όταν η διάγνωση δεν είναι βέβαιη, τότε ο Δερματολόγος μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την διενέργεια γενικών και πιο ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, την λήψη βιολογικού υλικού (π.χ ξέσματα δέρματος, τρίχες, πύον, τμήματα νυχιών) για μικροσκόπηση και καλλιέργεια, την διενέργεια διαγνωστικής βιοψίας δέρματος και την χειρουργική αφαίρεση ύποπτων δερματικών βλαβών.

Τι είδους θεραπείες συστήνει ο Δερματολόγος

Η θεραπευτική φαρέτρα του Δερματολόγου περιλαμβάνει την χορήγηση τοπικών (π.χ κρέμες, αλοιφές, δερματικά διαλύματα) και συστηματικών θεραπειών (π.χ αντιισταμινικά, αντιμικροβιακά, ρετινοειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), την διενέργεια ειδικών, στοχευμένων θεραπειών σε δερματικές βλάβες (π.χ καυτηριασμός με διαθερμοπηξία ή κρυοθεραπεία, εφαρμογή Laser Co2) και την δερματοχειρουργική, μεταξύ άλλων. Στις πράξεις αισθητικής ιατρικής περιλαμβάνονται τα χημικά peelings, ο πιο ειδικός καθαρισμός προσώπου (π.χ με δερμοαπόξεση), οι εφαρμογές διαφόρων ειδών lasers (π.χ για αποτρίχωση, για αντιμετώπιση ραγάδων και ουλών), η διενέργεια ενέσιμης μεσοθεραπείας (αυτόλογης ή PRP και ετερόλογης), καθώς και η εφαρμογή botox και εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέως.

Συσχέτιση δέρματικής-ψυχικής υγείας

Γενικά μιλώντας, η Δερματολογία είναι μια ξεχωριστή ειδικότητα από πολλές απόψεις. Εστιάζει στην υγεία του δέρματος και των εξαρτημάτων του, σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση της ψυχοσωματικής ευεξίας του ανθρώπου. Για να αποκτήσεις και εσύ ένα υγιές δέρμα, κλείσε σήμερα ένα ραντεβού με τον Δερματολόγο σου.

Related articles

wonderful woman white attire sparkle glasses posing with happy face expression hot summer day pleasant caucasian woman standing near ocean sky

ΠΟΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ? ΕΝΑΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ.

Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, ας σταθούμε σε μερικές σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το ποιες θεραπείες προσώπου μπορούν να γίνουν με ασφάλεια […]

Περισσότερα
Τι είναι το νεογνικό αιμαγγείωμα

Νεογνικό Αιμαγγείωμα, ένας Δερματολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι το νεογνικό αιμαγγείωμα Πρόκειται για ένα σημάδι εκ γενετής, το οποίο στην ουσία είναι ένας καλοήθης αγγειακός όγκος, ο οποίος μάλιστα είναι ο συχνότερος […]

Περισσότερα
ήλιος και προστασία

Ήλιος και Ελληνικό καλοκαίρι – Τι πρέπει να προσέχουμε

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια τόσο όμορφη και ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα ☺. Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών […]

Περισσότερα