Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

ΕΡΠΗΤΟΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ – ΠΟΙΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ?

close up herpes lip blisters mouth young woman 407348 2084

Τι είναι οι ερπητοϊοί ?

herpesvirion

Οι ερπητοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια DNA ιών που αριθμούν πάνω από 150 μέλη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί ως τώρα 8 στελέχη που είναι γνωστά ώς Ανθρώπινοι Ερπητοϊοί 1-8 (Human Herpes Virus 1-8).

To πλέον xαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των ιών είναι ότι μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης, δεν εξαφανίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να επανενεργοποιηθούν. Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε δεν εκριζώνουν τους ερπητοιούς, αλλά αποσκοπούν στο να τους αδρανοποιήσουν.

Ποιοι είναι οι ανθρώπινοι ερπητοϊοί ?

Πρόκειται για 8 στελέχη (HHV1-8). Τα στελέχη αυτά περιλαμβάνουν τους ιούς του απλού έρπη 1 και 2 (HHV 1,2), τον ιό της ανεμευλογιάς – έρπη ζωστήρα (HHV 3), τον ιό Epstein Barr (HHV 4), τον κυτταρομεγαλοιό (HHV 5), τους ερπητοϊούς 6,7 που σχετίζονται με εξάνθημα της παιδικής ηλικίας και τον ερπητοϊό 8 που σχετίζεται με το σάρκωμα Kaposi.

Ποιες λοιμώξεις προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα ?

Απλός έρπης – είναι ιογενές νόσημα που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HHV1) και του απλού έρπητα τύπου 2 (HHV2). Συνήθως ο ιός τύπου 1 προσβάλει το πρόσωπο και κυρίως τα χείλη (ο γνωστός σε όλους μας επιχείλιος έρπης), ενώ ο ιός τύπου 2 προσβάλει κυρίως τα γεννητικά όργανα (έρπης γεννητικών οργάνων).

aplos erpis 1

Ανεμευλογιά – Η ανεμευλογιά είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (HHV 3, ή αλλιώς Varicella Zoster Virus). Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, καθώς και την άμεση επαφή. Η ασθένεια είναι συχνή κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από εξανθήματα σε όλο το σώμα, πυρετό και γενική αδιαθεσία.

Varicela Aranzales

Έρπης ζωστήρ – προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (HHV 3, ή αλλιώς VZV). Μετά την αρχική προσβολή του ασθενή, ο ιός βρίσκεται σε στάδιο αναμονής ,“κοιμισμένος” μέσα σε νευρικά γάγγλια. Μπορεί όμως να ξαναγίνει ενεργός κατόπιν επίδρασης διαφόρων παραγόντων όπως: γήρανση, λοιμώξεις (π.χ Covid 19), άγχος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, και χρήση κάποιων φάρμακων.

erpis zostiras

Λοιμώδης μονοπυρήνωση – προκαλείται από τον ιό Epstein – Barr (HHV 4, ή αλλιώς EBV). Η νόσος αυτή που είναι πιο συχνή στις νεαρές ηλικίες χαρακτηρίζεται απο πυρετό, πονόλαιμο, διογκωμένους λεμφαδένες στον τράχηλο και κόπωση. Μεταδίδεται συνηθέστερα με το σάλιο γι αυτό και είναι γνωστή ως η “νόσος του φιλιού” ή “νόσος των ερωτευμένων”. Σπανιότερα και ιδίως σε ανοσοκατεσταλμένους που πάσχουν από AIDS, ο ιός EBV έχει συσχετισθεί με το ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, το λέμφωμα Burkitt και τη νόσο του Hodgkin.

kissing disease post 1200x675 1

Βρεφική ροδάνθη – πρόκειται για μια αθωά σχετικά νόσο της παδικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από πυρετό μαζί με ένα αιφνίδιο χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο κυρίως και λιγότερο στο σώμα, που οφείλεται στους ερπητοϊούς HHV 6,7.

S 1017 slapped cheel syndrome C0181015.max 600x600 1

Σάρκωμα Kaposiπρόκειται για ένα σπάνιο τύπος καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από τον ιό του έρπητα HHV8.

1031 1 hlight default

Related articles

Τι κάνει ένας Δερματολόγος

Τι κάνει ένας Δερματολόγος? Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι ο Δερματολόγος Ο Δερματολόγος είναι ο γιατρός εκείνος που ασχολείται με τις παθήσεις και τις βλάβες του δέρματος, των βλεννογόνων, των τριχών και των […]

Περισσότερα
Τι είναι η φαγούρα

Φαγούρα στο δέρμα, ένας Δερματολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η φαγούρα (κνησμός) είναι ένα σύνηθες, ενοχλητικό σύμπτωμα που συνοδεύει πολλές δερματικές, αλλά και νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Περισσότερα
Σπυράκια

Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τα Σπυράκια

Τι είναι τα Σπυράκια Μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον δερματολόγο, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η ύπαρξη μικρών, ενοχλητικών βλαβών στο δέρμα, που στην καθομιλουμένη […]

Περισσότερα