Τι είναι το νεογνικό αιμαγγείωμα
Πρόκειται για ένα σημάδι εκ γενετής, το οποίο στην ουσία είναι ένας καλοήθης αγγειακός όγκος, ο οποίος μάλιστα είναι ο συχνότερος όγκος στην νεογνική ηλικία (εμφανίζεται στο 4-5% των νεογνών). Εμφανίζεται συχνότερα σε πρόωρα μωρά, θηλυκού φύλου, τα οποία έχουν χαμηλό βάρος γέννησης. Ο ακριβής λόγος για την εμφάνιση τους δεν είναι απόλυτα γνωστός, φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με χαμηλή οξυγόνωση (υποξία), που αφορά είτε τον πλακούντα, ή εμφανίζεται περιγεννητικά.
Πως μοιάζουν και πότε εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα
Τα αιμαγγειώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες βδομάδες μετά την γέννηση. Μπορεί να έχουν την μορφή ενός έντονα κόκκινου σημαδιού που προεξέχει από το δέρμα, σαν φράουλα, ή να εντοπίζονται μέσα ή και κάτω από το δέρμα και να δίνουν την εικόνα μιας φουσκωμένης μελανιάς με σπασμένα αγγεία στην επιφάνειά της. Συνηθέστερα εντοπίζονται στο κεφάλι και στον λαιμό, μπορεί όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.
Ποια είναι η πορεία των νεογνικών αιμαγγειωμάτων
Τα αιμαγγειώματα έχουν την τάση να αυξάνονται πολύ γρήγορα σε μέγεθος, τους πρώτους 2-4 μήνες. Η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται μεταξύ 6-12 μηνών και στην συνέχεια αρχίζουν να συρρικνώνονται με αργό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι το 90% των αιμαγγειωμάτων θα έχουν υποστρέψει μέχρι την ηλικία των 9 ετών. Καθώς συρρικνώνονται, μπορεί να αφήσουν ουλές, ατροφία του δέρματος, ευρυαγγείες και περίσσεια λιπώδους ιστού.
Ποιες είναι οι επιπλοκές των νεογνικών αιμαγγειωμάτων
Στις δυνητικές επιπλοκές των νεογνικών αιμαγγειωμάτων περιλαμβάνονται διαταραχές της όρασης λόγω εντόπισης τους γύρω από τα μάτια, δυσκολίες πρόσληψης τροφής και κατάποσης λόγω εντόπισης τους γύρω από το στόμα, στην γλώσσα και στην στοματική κοιλότητα, ενώ πολύ σπάνια μπορούν τα αιμαγγειώματα μπορεί να προκαλέσουν βαθμιάια απόφραξη των αεραγωγών, λόγω εντόπισης τους στους αεραγωγούς. Τα αιμαγγειώματα μπορούν επίσης να εξελκωθούν, να αιμορραγήσουν και να επιμολυνθούν, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και αισθητική παραμόρφωση. Πολύ πολύ σπάνια, ιδίως όταν είναι μεγάλα σε μέγεθος και πολλά σε αριθμό, μπορεί να σχετίζονται με κάποια σύνδρομα (π.χ PHACE(S) σύνδρομο).
Πώς γίνεται η διάγνωση των νεογνικών αιμαγγειωμάτων
Συνήθως η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση. Αν υπάρχει διαγνωστική αμφιβολία, τότε μπορεί να ζητηθεί υπέρηχος.
Ποια είναι η θεραπεία των νεογνικών αιμαγγειωμάτων
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για μικρά, μη επιπλεγμένα αιμαγγειώματα, απλά παρακολουθούμε την εξελιξή τους, χωρίς καμία παρέμβαση.
Αν χρειαστεί να παρέμβουμε θεραπευτικά, τότε η θεραπεία με προπρανολόλη (ένα ανατολέα των β-αδρενεργικών υποδοχέων) από το στόμα είναι η πρώτη μας επιλογή. Για μικρότερες βλάβες υπάρχει και η επιλογή της τιμολόλης τοπικά, είτε σε μορφή σταγονών, ή gel. Για βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων μετά την υποστροφή των αιμαγγειωμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αγγειακά laser.