Πλατεία Ειρήνης 7, Αγρίνιο 4ος ΌροφοςΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού 2641034299 & 6978736448 [email protected]

Χιονίστρες ή αλλιώς χείμετλα, ένας Δερματολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Chilblains2

Τι είναι οι χιονίστρες

Πρόκειται για ένα τύπο κάκωσης από το ψύχος, που έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, συνηθέστερα στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών. Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς ή ψυχρούς μήνες του έτους, λόγω της άμεσης έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πως μοιάζουν οι χιονίστρες

Οι χιονίστρες χαρακτηρίζονται από κοκκίνισμα μικρής έκτασης που συνήθως συνοδεύεται από οίδημα. Συχνά συνυπάρχει ένα αίσθημα φαγούρας, ή και ‘καψίματος’ (καύσου). Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν φυσαλίδες ή εξελκώσεις του δέρματος, ενώ είναι δυνατό να υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο. Εκτός από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, οι χιονίστρες μπορεί να εμφανιστούν στην μύτη, στα πτερύγια των αυτιών, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στους καρπούς (στα βρέφη), στις κνήμες (κατώτερο τμήμα), στους μηρούς (ιδιαίτερα σε αναβάτες αλόγων), στο πρόσωπο και στις πτέρνες.

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται και πόσο διαρκούν τα χείμετλα  ;

Οι χιονίστρες συνήθως εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά από την έκθεση στο κρύο. Διαρκούν 1-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί και περισσότερο, και μπορεί να ξαναεμφανισθούν μετά επόμενη έκθεση στο κρύο. Σε μερικά άτομα υποτροπιάζουν κάθε χειμώνα για όλη την ζωή τους, ενώ σε άλλα, εμφανίζονται για πολλά χρόνια και ύστερα εξαφανίζονται.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χειμέτλων

Μερικοί από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:

– Στενά ρούχα και παπούτσια που συνήθως αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα στο κρύο.

– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες παρά στα παιδιά και στους άντρες. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τα λιποβαρή άτομα (σωματικό βάρος μικρότερο κατά 20% από αυτό που αναλογεί στο ύψος).

– Οι χιονίστρες εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας.

– Τα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν χείμετλα, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές τις θερμοκρασίας.

– Άτομα με σύνδρομο Raynaud είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χιονίστρες.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από τις χιονίστρες

Οι χιονίστρες έχουν την τάση να υποχωρούν αυτόματα, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν περαιτέρω προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση εμφάνισης φυσαλίδων ή ‘φουσκάλων’ στο δέρμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών. Σπάνια, και ιδίως σε περιπτώσεις χρονίων, υποτροπιαζόντων επεισοδίων, οι χιονίστρες μπορεί να είναι σύμπτωμα νοσημάτων του συνδετικού ιστού ή του μυελού των οστών, οπότε .

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις χιονίστρες

Η θεραπεία περιλαμβάνει καταρχάς την προστασία και τον περιορισμό της έκθεσής του δέρματος στο κρύο. Γι αυτό λοιπόν, τονίζουμε πάντα στους ασθενείς πόσο σημαντικό είναι να φοράνε ζεστά γάντια και κάλτσες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Εκτός αυτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά κορτικοστεροειδή στις πάσχουσες περιοχές του δέρματος, ενώ σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις μπορούμε να συνταγογραφήσουμε κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα (ανταγωνιστές ασβεστίου) που προκαλούν αγγειοδιαστολή.

Related articles

close up herpes lip blisters mouth young woman 407348 2084

ΕΡΠΗΤΟΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ – ΠΟΙΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ?

Τι είναι οι ερπητοϊοί ? Οι ερπητοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια DNA ιών που αριθμούν πάνω από 150 μέλη. Στον άνθρωπο έχουν ανιχνευθεί ως τώρα 8 […]

Περισσότερα
Τι είναι η φαγούρα

Φαγούρα στο δέρμα, ένας Δερματολόγος εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η φαγούρα (κνησμός) είναι ένα σύνηθες, ενοχλητικό σύμπτωμα που συνοδεύει πολλές δερματικές, αλλά και νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Περισσότερα
Τι κάνει ένας Δερματολόγος

Τι κάνει ένας Δερματολόγος? Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι ο Δερματολόγος Ο Δερματολόγος είναι ο γιατρός εκείνος που ασχολείται με τις παθήσεις και τις βλάβες του δέρματος, των βλεννογόνων, των τριχών και των […]

Περισσότερα